Hogyan segít a...

Főbb kémiai összetevők

Monoterpén alkohol -4-ol 45% (fertőtlenítő vegyület) Monoterpén: alfaterpinen 10%, Terpinolene, Alpha pinen, Paracymen, Gamma terpinen 20% ( az emberi testben a bélbe jutva átalakul terpinen -4-ol-á, ami növeli a fertőtlenítő hatását) Oxid: 1.8 cineol.

Tulajdonságai

A teafaolajnak a fertőzések hatékony ellenszerének kellemes szerecsendióra emlékeztetől illata van. Az olajat az Ausztráliában honos Melauca alternifolai vagyis a teafa leveleiből nyerik. ( ez a fajta teljes mértékben eltér azoktól a Camellia fajoktól,  például a Camellia sinensistől amelyek leveleiből a fekete az oolong és a zöld teákat készítik) A vízgőz desztilláció útján nyert minősgéi teafaolajnak legalább 40%-nyi terpinen-4-olt a gyógyhatást adó aktív hatóanyagot és kevesebb mint 5% cineolt , vagyis illóolajat kell tartalmaznia. Napjainkban jelentősen megnövekedett a teafaolaj  iránti kereslet.

Főbb előnyei:  A teafaolaj antiszeptikus hatása főleg vágások, horzsolások, valamint rovarcsípéek és – szúrások kezelésében érvényesül a leginkább. Az olaj elősegíti a kisebb sebek, vágások, horzsolások gyógyulását, megelőzi az elfertőzésüket és minimálisra csökkenti a hegesedés időtartamát. 

Gombafertőzések elleni hatását főleg a Trichophyton gomba esetében fejti ki, amely a lábujjak közötti kipállást a lágyékhajlat gombásodását vagy a gombás körömfertőzés okozza. A hüvelyfertőzést kiváltó Candida albicans gomba és a Rrichomonas vaginalis nevű egysejtű elleni is hatásos lehet.

Esetleges mellékhatásai

A teafaolaj enyhe bőrkiütést okozhat, de külsőleg még akkor is nagy biztonsággal alkalmazhatja. Mint a többi tiszta, tömény gyógynövény illóolaj, a teafaolaj is izgathatja a szemet és a nyálkahártyát, ezért ügyelni kell, hogy a szembe – szájba ne kerüljön.

Antimikrobiális

baktérium, vírus, gomba és parazitaölő

Vérzéscsillapító

Gyulladáscsökkentő

Stimuláló

Immunerősítő

Gyakorlati alkalmazási lehetőségek

Fertőzéses megbetegedéseknél általában:

Kérjünk a talpakra 1-1 cseppet, a gerincre testalkattól függően 3-7 cseppet tisztán, hígítatlanul besimítani.
Belsőleg kapszulában 3-5 cseppet használhatunk.
Ezt ismételjük meg naponta 3-5alkalommal, a betegség súlyosságától függően.
(Ha más olajakat is használunk a kezelésben, akkor ezt az adagolást módosítsuk annak megfelelően)

Torokgyulladásra:

30 ml mézbe tegyünk 15 cseppet, keverjük el, és kanalazzunk be óránként egy kiskanállal.
Tegyünk a talpakra és a gerincre is, az előzőekhez hasonlóan.

Fül, Arcüregek gyulladására:

Kenjük tisztán a fül köré, Levendulával, Eukalyptusszal, vagy léguti keverékkel együtt. Arcüregekre pedig 2-3 szorosan hígítva ugyanazt.

Fogínyvérzésre, fogíny gyulladásra:

Fülpiszkálóra téve bekenjük az adott területet.

Herpes:

Tisztán kenjük rá minél többször. Ha száraz, akkor inkább utána kenjük rá shea vajat, vagy méhviaszos ajakápolót. (Gyorsítja a gyógyulást, ha egy vírusfertőzésre alkalmas keveréket belsőleg is használunk).

Vérző sebeknél:

Tisztán rákenjük a sebre, nem csíp, viszont jól fertőtlenít és elállítja a vérzést. Hámosításra Levendulát használjunk, hígítva. Súlyosabb sérülésnél a Tömjént is használjuk a hegmentes gyógyuláshoz. (Sebgyógyító krém recept>Levendula>Égések)

Pattanásra:

Nagyobb, gyulladt pattanásra helyileg tisztán rátéve remekül elmúlik!

Menstruáció:

Betétre, tamponra téve (hígítva, legjobb rollonnal) csökkenti a vérzést, lerövidíti az időtartamát. Viszont ezzel meg kell várni a nyálkahártya leválását, ami az első 1-2 napban lezajlik, és csak utána használni.

Intim higiénia:

Tisztasági betétre téve (hígítva egy rolonnal napi higiéniát felülfertőződéseket gátolja, nem csak a hüvely, hanem a húgyutak szempontjából is. (A Geránium illóolaj is tudja ugyanezt és illatosabb).

Hüvelyi fertőzésekre:

Kapszulába 1 csepp, mellé amennyi csepp növényi olaj elfér, és éjszakára a hüvelybe helyezni. Néhány nap elég, utána érdemes rendezni a hüvelyflórát. Lehet kakaóvajas kúpot is csinálni, annak használata komfortérzésre sokkal jobb. (Erre a célra egyébként a pálmarózsa illóolaja komfortosabb, gyógyhatása is előnyösebb).

Fáradtság, kimerülés:

Talpakra 1-1 csepp, gerincvonal besimítva néhány csepp.

Szemölcsre:

Tisztán tegyük rá, és belsőleg szedjünk vírusölő keveréket. (Ne tévesszük össze a vírus szemölcsöket a nyakon, hajlatokban megjelenő lógó fibrómákkal, ezek anyajegyek, illetve a tyúkszemmel, ami pedig bőrkeményedés egy fajtája.

Ha nem tudjuk biztosan, akkor bőrgyógyász segítségét kérjük!

Köröm gombára:

Tisztán csepegtessünk az érintett körömre. Kis molekulaszerkezete miatt átjárja a körmöt és az alatta levő területet i érdemes szakemberhez fordulni.s. Sose hígítsuk olajjal, mert akkor nem tud jól felszívódni, ráadásul a növényi olajokat szereti a gomba. Ha már a körömágyig ér, régóta fennáll, esetleg több körmöt is érint, akkor a belső egészségre is gondolni kell, mert a szervezeten belüli funkciók sem tudnak jól működni.

Ebben az esetben érdemes szakemberhez fordulni. Ne tévesszük össze a Pszoriázissal, ami szintén megjelenhet a körmökön, vagy a cipő irritációja miatti elszarusodással. Ha bizonytalanok vagyunk, akkor érdemes megvizsgáltatni szakemberrel.

Lelki , energetikai hatása:

Segít megtartani a határainkat, védelmet nyújt, segíti az állóképességet és a fizikai test erőnlété is támogatja. Energetikai blokkoldások után segít a fizikai testnek rendeződni.

Depresszióra, hangulatjavításra:

Belsőleg Citrommal, Gyömbérrel kiegészítve, (szedjünk vitamint is, és az étrendben is érdemes változtatni és egészségesebb, élő ételeket fogyasztani).
Külsőleg belélegezni tenyérből, diffúzorból. Jó kiegészíteni Narancs, Citrom, Citromfű, vagy bármelyik Virág illóolajával.

Kontraindikáció:

Fürdővízbe ne tegyük, meleggel együtt ne használjuk (pl. meleg só fülre, stb.). Egyébként biztonságosan használható gyerekeknek is.

Faggyúmirigy gyulladás

Kezelésében is hasznos lehet. Egy kísérlet során az 5%-os teafaolajat tartalmazó készítmény, ugyanolyan hatásosnak bizonyult, mint az 5% benzoil-peroxidot tartalmazó hagyományosan faggyúmirigy-gyulladásra ajánlott vény nélkül kapható szer. Viszont a teafaolaj használatakor kevesebb mellékhatás jelentkezett.

A Melaleuca – teafa – olaja 90 összetevőből áll és megszámlálhatatlan alkalmazási módja van

 

Ajánlott TeafaOlaj

A dōTERRA™ CPTG (Tanúsított, Tiszta, Letesztelt Minőség) minősítésű esszenciális olajok tiszta, természetes, aromás összetevők, amelyeket nagy gondossággal vonnak ki a növényekből. Nem tartalmaznak az aktív összetevőket felhígító vivőanyagokat vagy mesterséges összetevőket, sem szennyeződéseket vagy egyéb vegyszermaradványokat.

PeterIstvan

Termék : Teafa 15 ml doTERRA esszenciális olaj

Termék rendelési száma: 60204660

Termék elnevezése: Teafa – Melaleuca

Termék ár: 20,25 EUR

Kiszállítás: DPD 9 EUR 5 munkanap

Pontérték: 20

Az ausztrál teafa (Melaleuca alternifolia) észak-ausztráliai cserje, amely egy családba tartozik az olajos kajeputfával (M. leucadendra) és a széleslevelű teafával (M. viridiflora). Hat méterre is megnő. Keskeny, csupasz, váltakozó állású levelei szárban helyezkednek el

 

  • Erősítő és fiatalító hatással van a hajra, a bőrre és a körmökre.
  • Híres a bőr tisztító és fiatalító tulajdonságairól.
  • Támogatja az egészséges arcbőrt

Mire figyeljen oda vásárláskor

Több sampon, szappan és egyéb bőrápoló szer tartalmaz teafaolajat, de általában olyan kis mennyiségben, hogy antibakteriális hatása szinte nem is érvényesül. A teafának több faja is létezik, ezért amikor teafaolajat vásárol ellenőrizze, hogy a termék teafaolaja a Melaleuca alternifolia  nevű fa leveleiből származik-e.  Más fajok teafaolaja általában nagy mennyiségű telejesen eltérő hatású cineolt tartalmaz.