Otthoni Patika

esszenciáli olaj készlet a mindennapokra

Gyógyászati irányelvek

Vannak bizonyos alapszabályok, amelyeket az illóolaj felhasználása során be kell tartanunk.

Általános biztonsági szabályok
 • Az illóolajat ne nyeljük le, mivel irritálhatja az emésztőrendszert, nagyobb dózisban pedig károsíthatja a belső szerveinket.
 • Ne használjuk hígítatlanul a bőrön, kivéve a levendula és a teafa olajat, amelyeket otthoni patikaelsősegély céljából is alkalmazhatunk.
 • Tartsuk az illóolajokat gyermekektől távol.
 • Mindig figyeljük az eltarthatósági időt. ( bővebben az illóolajok tárolása oldalon ) Amennyiben lejárt a szavatossági idő, irritációt okozhat.
 • Ne alkalmazzunk illóolajos kezelést a terhesség első három hónapjában és az azt követően is, csak 1% os oldatot használjunk masszázs céljából. A terhesség alatt ajánlatos gyengébb olajokat használni, mint pl. a mandarin-, narancs-, pálmarózsa-, vagy narancsvirág olajat.
 • Néhány illóolaj, mint pl. a mentan- vagy a rozmaringolaj nem ajánlatosak magas vérnyomásban szenvedők számára.

.

 

 

Bőr biztonsága

Amennyiben érzékeny a bőrünk, minden olaj esetében végezzünk allergia tesztet. Nézd meg, hogyan teszteld le az olajokat. <<<< olajok tesztelésénél itt>>>

Ha az illóolajtól vörös folt keletkezik a bőrünkön, mossuk le a bőrfelületet otthoni patikaenyhén szappanos vízzel, majd nyugtassuk meg a bőrt édes mandula olajjal.

A citrusolajok mindegyike a bergamott a citrom , a narancs és a mandarin fototoxikus – tehát elváltozásokat okozhat a pigmentációban ultraibolya fény hatására.

Ezért ha citrusolajat tartalmazó illóolaj keveréket használunk, kerüljük az erős ultraibolya fényt, vagyis ne napozzunk és nem szoláriomozzunk a használatot követő 12 órában.

Használati módok

Külső használat:

Szerveinkre kenve: hígítsuk az olajokat, mert így hosszantartó hatást tudunk elérni a szerveknél, mind energetikailag, mind kémiailag
Stimulálás: tisztán hígítatlanul sokkal hatékonyabb, mert így gyors impulzust kap a test és az idegrendszer. Talpon és gerincvonalakon kenve tudunk ilyen hatást elérni.

Erre a célra leginkább megfelelő otthoni patikaillóolajok:

Kakukkfű – talpon 6 éves kor felett súlyosabb akut betegségek, vagy nagyfokú kimerültség esetén támogató.
Teafa – gerincen és talpon gyerekeknek is biztonságos.
• Eukalyptusz, Ravintsara, Niaouli – gerincen, gyerekeknek is biztonságos, de asztmás, kruppos megbetegedéseknél csak nagyon óvatosan, mert előfordulhat rosszabbodás a magas 1,8 cineol tartalom miatt. Ugyanakkor depressziós tüneteknél, kimerültségnél is hatásos.
Pálmarózsa – talpon, gerincen elsősorban vírusos fertőzéseknél.

Belső használat

Hordozóval együtt hígítva. pl. mézzel, növényi olajjal, citrom levébe téve, teával és vízzel hígítva. Megoldás lehet még üres kapszulába bevétel, de ilyenkor sem baj, ha teszünk mellé növényi olajat, főleg erősebb illóolajoknál. Ezt az alkalmazást leginkább erőteljes fertőzéseknél, vagy méregtelenítésnél, gyomor és bél panaszok esetében, húgyúti problémáknál érdemes használni.

Inhaláció

 • diffúzorral párologtatva
 • tenyerünkből, vagy kis üvegbe tett vattakorongról belélegezve.

Ezt az alkalmazást használjuk, amikor lelki állapotunkra, idegrendszerre, hormonháztartásban, vagy a légutakat, tüdőt érintő problémákra szeretnénk segítséget. Ilyenkor a szagló sejteken keresztül a limbikus területre, agyalapi mirigyre tudunk hatást gyakorolni. A tüdőn keresztül váráramba gyorsan eljutnak a molekulák.

Végbél, hüvely, nyelv alatti területeken használva

Ezeken a helyeken gyorsan felszívódó szöveteket találunk, így elkerülhető az emésztőrendszer érintése, ha valakinél ez gondot okoz. Akkor is jó megoldás, ha ezeken a területeken van nehézségünk.

Fürdő

Akár teljes, akár lábfürdőt alkalmazunk, az illó olajokat először vivő anyagba tesszük. Ebben az esetben ez lehet só, tejszín vagy esetleg alma ecet. A fürdőknél lehet használni

 • felfrissülésre: Citrus és fenyő olajok.
 • ízületi bántalmakra: Fenyő, Majoranna, Levendula olajok.
 • relaxálásra: Levendula, Tömjén.
 • immun erősítésre: Tömjén, Citrom, Eukalyptusz olajok.
 • vérbőség okozó olajok: Teafa, Fahéj, Szegfűszeg, és ezek keverékei, illetve a maró hatású olajok, mint pl. a Kakukkfű, Oregano nem használható fürdővízbe.
  Lábfürdő használatánál a szegfűszeg, fekete bors, Védő keverék jól jöhet egy hideg láb rossz keringése esetén.

 

Adagolás

Adagolás és csepp számok

Ezt mindig az adott probléma a választott esszenciális olaj az ember, az életkor, testalkat, lelki állapot és erőnléti állapot függvényében kell egyénileg alkalmazni.

Általános adagolásnak tekinthetjük:

1) Fenol és Monoterpén keton tartalmú esszenciális olajokat mindig kisebb mennyiségben és kevés ideig alkalmazzunk. Gyerekeknél csak 6 éves kor felett pl. 3-4 x 1-2 csepp.

a) Fenolos olajok: Kakukkfű, Oregano, Szegfűszeg. A szegfűszeg az gyenge fenol, gyerekeknek is biztonságos, ha kellő hígításban van.
b) Ketonos olajok: Borsmenta, Rozmaring, Helikrysum, Cickafark.

2) Akut fertőzéses megbetegedések setén jobb inkább kicsivel több, mint kevesebbet használni, mert ha túl keveset használunk, akkor nem biztos, hogy megfogjuk a betegséget, és kialakulhatnak kisebb szövődmények, amiket utána nehezebb megoldani. pl.: 2 csepp teafa, 2 cs. szegfűszeg, vagy védőkeverék, egy kapszulában.

3-4-5x naponta fertőzés és testmérettől függően. Gyerekeknek 1-1 cs. kapszulaként, de ugyan ilyen sűrűséggel.

3) Túladagolás esetén is kicsi a mellékhatás esélye, mert gyorsan rendbe fog jönni a szervezet, mert abba hagyjuk a szedést és így nem szokott gondot okozni. Kivétel lehet az Oregano és a Kakukkfű, mert ezeknek erős a fenol tartalmuk. Ezeknek az adagolása indokolt esetben javasolt és jobban oda kell figyelni az adagolására.

4) Legyengült szervezetet soha ne kezeljünk nagy dózisokkal és erős olajokkal.

5) Kisebb testalkatú embereknek kevesebb illóolajra van szükség, mint a nagyobb termetűeknek.

6) Érzelmi és lelki problémáknál nincs szükség nagy dózisokra.

7) Bőrápolásnál kevés illóolaj is bőven elég, hiszen általában napi szinten használjuk, míg bőr regenerálásánál, azaz sebek, hegek kezelésénél több illóolajra van szükség, mert erőteljesebb munkát várunk és ezt általában kúra szerűen alkalmazzuk.

8) Napi karbantartásra prevencióra kis mennyiségek is elegendőek, míg a terápiás kezelésnél nagyobb mennyiségre van szükség. pl.: citrom illóolajból napi 2-3 cs. enyhén méregtelenít és karbantart. 6-8 csepp erősebben méregtelenít, támogatja a fogyókúrát, daganatterápiában gátolja a tumor növekedését, áttéteket.

9) Általános max. ne lépjük túl a napi 25 csepp illóolaj használatot, kivéve, ha a terápia és a betegség indokolja, de akkor is csak rövid távon (néhány nap) emelhető a dózis.

10) Egyéni érzékenység mindig előfordulhat, ezért minden esetben érdemes csinálni a könyékhajlatban egy bőrtesztet, hogy meggyőződjünk az érzékenységről. Ezt minden hígított olajnál csináljuk meg. Néhány illóolaj alapból bőrpírt okoz, mint pl.: fahéj, szegfűszeg, bors, kakukkfű, oregánó vagy enyhébben a citromfűkeverék, fenyőfélék. Ez a pír, ha 1-2 percen belül elmúlik, és megmarad a bekenés határainál, akkor biztos, hogy nem allergia. Ha a bekenés után jóval túlnő, esetleg hólyagos lesz, akkor az érzékenységre utal.

Még valami

 • Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, mindig kérjük ki Aromaterapeuta szakember tanácsait.
 • Súlyos megbetegedések esetén konzultáljon orvossal
 • Önkényesen ne fogyasszon gyógyszereket, (orvos vagy természetgyógyász felügyelete mellett)
 • Ne biztassunk másokat felelőtlen illóolaj használatra, vegyük figyelembe, hogy ami nekünk bevált, nem biztos, hogy másoknak is jó lesz.
 • Ne tegyünk hamis ígéreteket, helyette korrekt tájékoztatást adjunk, és tanulás nélkül ne váljunk tanácsadóvá.
 • A hitelesség kedvéért érdemes megtanulni, megtapasztalni a használatot.otthoni patika

Minden olaj legalább három módon alkalmazható